Welcome to olberg.se

Sep 14, 2015

Sicilien - dag 2

2015-09-14 måndag

Besök i Palermo. På gps:en har vi programmerat in en större plats där jag bedömde på Google Maps att där skulle finnas parkering, men vi hamnar i stället på en smal, enkelriktad gata. Men parkering finns. Där ifrån är det ungefär en halv kilometer till Normandernas palats (Palazzo dei Normanni), vi köper inträde till både palatset och en konstutställning. Vi vandrar igenom palatsets olika våningar, men får till en början inte tillgång till kyrkan (Capella Palatina), eftersom det pågår ett bröllop. Så småningom är bröllopet slut och brudparet kommer ut och får en massa lyckkönskningar och applåder ifrån alla turister. Kapellet är verkligen praktfullt.

Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni

Palazzo dei Normanni

Konstutställningen (Via Crucis, La pasión de Cristo) handlar en massa Jesusbilder målade av den kolumbianske konstnären Botero. På samtliga bilder är Jesus en rätt så tjock, knubbig man men ändå ser man musklerna. Det passar inte riktigt ihop. Hela stilen påminner om naïv konst. Inte riktigt vår stil...

Botero

Vi promenerar den långa Via Vittorio Emmanuele ned mot hamnen, knappt två kilometrar. Vi tar ett glas vatten (vitt vin i Helenas fall) och börjar sedan gå en annan väg tillbaka till bilen.

Palermo

Palermo

Vi lyckas att köra ut ur Palermo utan större problem (det gäller att hålla tungan rätt i mun på det breda vägarna utan filmarkeringar) och tar kurs mot Monreale, som vi når så småningom efter att ha kört en rejäl omväg. Vi parkerar mitt i byn och går till Duomo di Monreale, som är känd för sina mosaiker. Den är ännu mera imponerande än Kapellet i Palermo.

Duomo di Montreale

Duomo di Montreale

Duomo di Montreale

På vägen hem kommer vi återigen genom Altofonte, men denna gång är det åtminstone ljust, så det blir betydligt mera avslappnad bilkörning än vid ankomstdagen.

Ny fyra rätters middag på kvällen, vi dricker resterna av vårt vita vin från dagen innan.

vidare till dag 3