Welcome to olberg.se

Sep 15, 2015

Sicilien - dag 3

2015-09-15 tisdag

Utflykt till Scopello. Det var det här stället min kollega hade rekommenderat, som är känt för sina klippstränder och fina bad. Naturreservatet Lo Zingaro ligger alldeles i anslutning och det är dit vi är på väg för att vandra och bada. Vi tar "rakaste vägen" via Partinico.

När vi kommer fram till Scopello bestämmer vi oss att först äta och dricka lite. Helena hittar ett undangömt ställe som erbjuder mycket goda mackor. Runt tvåtiden anländer vi sedan vid ingången till parken, där vi tyvärr möts av en gubbe som förklarar att parken är stängd pga starka vindar (scirocco). Just då känns faktiskt knappt någon bris alls. Hade vi kommit bara lite tidigare, hade vi förmodligen fortfarande kommit in.

Nå väl, vi kör en bit tillbaka till en annan parkering och går därifrån ett par hundra meter ned till stranden och ett badställe vid Tonnara di Scopello. Badplatsen är på privat mark och man måste betala inträde. Det blir i alla fall några härliga bad i det klara, salta vattnet.

Scopello

Scopello

Scopello

Strax före fem åker vi hem igen. Vi tar motorvägen tillbaka till Palermo, där det rätt intensiv trafik. Vi förundras över hur många filer det kan bli, när markeringen på vägen enbart visar tre. Bilar och motorcyklar kör om i hög fart på höger sida, dvs vägrenen. Denna gång är det meningen att hitta en väg hem som inte går genom Altofonte. Men alternativet blir mycket värre och inte alls den rutten som mobilen visade. Vi hamnar för långt österut, vägen blir längre och besvärligare genom Villabate och Belmonte och en massa serpentinvägar. Framförallt Belmonte blir en upplevelse med trånga gator, dubbelt parkerade bilar, mötande trafik och gubbar med käpp som korsar framför en då och då. På väg ut ur Belmonte blir vi omkörda av en motorcykel i hög fart med två ungdomar utan hjälm. Den försvinner dock strax därefter ur vårt synfält när den hoppar(!) in i en smal gränd till vänster.

Fyra rätters middag med både vitt och rött vin. Det röda vinet är ett av det bättre Vingården erbjuder. Helena frågar om man exporterar vin till Sverige, och efter det att killen har fattat skillnaden mellan Sverige och Schweiz har vi några minuter senare ett beställningsformulär i handen. Man kan tydligen beställa upp till 120 flaskor, som dessutom blir fraktfritt om värdet överstiger 700€...

vidare till dag 4