Welcome to olberg.se

Jun 26, 2007

La Haute Route - dag 1

2007-06-26 Tisdag

Lindas son Anton körde oss till Landvetter flygplats. Lång kö till SAS incheckning, så vi försökte att checka in via automaten. När jag inte lyckades, vände jag mig till biljettförsäljningen och bad om hjälp. De checkade in oss till Köpenhamn man hade själva problem med att få våra boarding pass till flyget från Köpenhamn till Genève.

Väl framme i Köpenhamn förstod vi varför. Flyget till Genève var inställt. Och vid SAS's Tranfer Desk var det kaos: många resenärer som trängde framför de få luckorna som var öppna. Och nummerlappsystemet hade havererat, så det gällde att vara uppmerksam på vilka nummer som ropades ut. Linda lyckas till slut att tränga sig före och vi blir ombokade till ett flyg senare på eftermiddagen kl. 17:00.

Vi bestämmer oss att göra en liten utflykt (57 DKK per person för t.o.r tågbiljett) till Köpenhamns centrum, där vi äter lunch i Nyhavn och flanerar längs Ströget. Jag får tag i en prisvärd och praktisk magväska med fack för kamera, mobilen, pass etc.

lunch i Nyhavn

Vid 19:30 på kvällen landar vi i Genève. Det finns inga buss som går till Chamonix så här sent! Vi undersöker de olika alternativen vi har: taxi och hyra bil. Taxi verkar väldigt dyrt, 240 EUR för de 90 km till Chamonix, men vi får tippset att om vi går över till den franska sidan av flygplatsen kan vi få tag på betydligt billigare franska taxi. Så vi passerar den obemannade gränsövergången och ringer efter ett taxi. Efter en bra stund kommer en kille och diskussionen om priset börjar. Han vill i princip har samma summa som det hade kostat på den schweiziska sidan. När vi inte går med på det erbjuder han sig tills slut att köra oss utan taxiskyltar för 200 EUR.

Under tiden har jag åtskilliga gånger försökt att kontakta Ciel et Logis i Chamonix för att underrätta dem om vår sena ankomst. Ingen svarar i telefonen och jag börjar bli rädd att vi skall ha otur även med boendet första natten.

Så småningom kommer vi fram till Chamonix, betalar vår chaffis (som verkar väldigt besviken när han får sina 200 EUR och inga dricks), och hittar sedan vid Ciel et Logis's kontor instruktioner att följa vid sen ankomst. Vi tar en öl i den närbelägna baren (svensk bartender) och firar att den första dagen har fått ett lyckligt slut.

vidare till dag 2